Τελευταία ενημέρωση:

«Η λογική είναι να πάμε σε αστραπιαίες και ριζικές λύσεις. Κάθε μέρα που περνά σημαίνει με γεωμετρική πρόοδο επιβάρυνση της Επιχείρησης»

Ως «πολυπαραγοντική εξίσωση» στην οποία θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση το πρόβλημα της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου υπουργικού Συμβουλίου, ήταν με τον Κωστή Χατζηδάκη που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και αφορούσε στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Εκείνο που επιδιώκουμε είναι ένα σχέδιο σωτηρίας για τους υπαλλήλους και την επιχείρηση», ήταν το μήνυμα του υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, μετά το τέλος της συνάντησης στο πρωθυπουργικό γραφείο, την ώρα που λίγο πιο κάτω, στην Πλάκα, συνέβαινε μια ακόμη διακοπή ρεύματος εν μέσω καύσωνα και κορύφωσης της τουριστικής περιόδου. Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως «δεν υπάρχει στον ορίζοντα στρατηγικός επενδυτής. Η ΔΕΗ είναι στα όρια της χρεοκοπίας και δεν ενδιαφέρεται κανένας».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr, δεν αποκλείεται να υπάρξει λύση άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι, παρά το σύνθετο και το δύσκολο της υπόθεσης. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξίσωση είναι οι εξής: για να γίνει οποιαδήποτε κίνηση, χρειάζονται εκτός από πολιτικές, και επιχειρηματικές αποφάσεις από το ΔΣ της εταιρίας, ενώ θα πρέπει να γίνει και διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, το Δημόσιο δεν μπορεί να αποφασίσει από μόνο του, καθώς η διοίκηση της ΔΕΗ, διορίζεται από το Υπερταμείο, όπου το λόγο έχουν οι πιστωτές.

Ο βασικός σκόπελος που θα πρέπει να ξεπεράσει το κυβερνητικό επιτελείο, έχει να κάνει με το ότι δεν μπορεί να πωληθεί κάτι που θεωρείται χρεοκοπημένο. Έτσι ο στόχος για την κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή προσπαθεί να κάνει επιβεβαίωση των δεδομένων, είναι διπλός: και να εξασφαλίσει ρευστότητα και να βρει επενδυτή. «Η λογική είναι να πάμε σε αστραπιαίες και ριζικές λύσεις. Κάθε μέρα που περνά σημαίνει με γεωμετρική πρόοδο επιβάρυνση της Επιχείρησης», δήλωνε στο newpost.gr ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση του θέματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές, η διοίκηση της ΔΕΗ, αναζητούσε ρευστότητα ακόμη και από την χρεοκοπημένη Λάρκο, εξασφαλίζοντας το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιουνίου, 2,5 εκατ. ευρώ. Η αδιαφορία και οι ολιγωρίες της απερχόμενης κυβέρνησης τότε, κυβέρνηση Τσίπρα, ενέτειναν την ανησυχία στις Βρυξέλλες και πλέον η υπόθεση ΔΕΗ παρακολουθείται στενά και από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών (DGFIN) καθώς θεωρείται ότι το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΚΟ αποτελεί συστημική απειλή.

Μόλις σχηματιστεί πλήρης εικόνα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή το πλάνο που μπορεί να «αφοπλίσει την ωρολογιακή βόμβα ΔΕΗ», την οποία κληρονόμησε από την κυβέρνηση Τσίπρα, στοίχημα που αν κερδηθεί θα δώσει το στίγμα της ετοιμότητας από πλευράς της, ενώ θα στείλει και ένα ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας στις αγορές και στους επενδυτές.

Για το ζήτημα της τόνωσης της ρευστότητας των ταμείων της επιχείρησης, ήδη πριν από τις εκλογές, είχαν υπάρξει επικοινωνίες από πλευράς ΝΔ, τόσο με την ΤτΕ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της ΔΕΗ προέρχεται από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όσο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που επίσης είναι μεγάλος δανειστής της εταιρείας. Στις επαφές αυτές συζητήθηκε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο λίγων μηνών στη ΔΕΗ, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και οι δυνατότητες είσπραξης διαφόρων οφειλών του Δημοσίου όσο και άλλα διαθέσιμα εργαλεία.

Από τις βασικές αιτίες για την οικονομική κατάρρευση της επιχείρησης, είναι πάντως, το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την απώλεια άνευ ανταλλάγματος της «μισής ΔΕΗ», που αντικατέστησε τη «μικρή ΔΕΗ». Ευθύνη φέρει και η Κομισιόν που είχε αποδεχθεί το σχεδιασμό Τσίπρα.