Ημέρες του 2015 ζει ξανά η χώρα, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο να ακολουθεί «τακτική Βαρουφάκη», προσβάλλοντας όποιον τολμά να αμφισβητήσει τους αριθμούς και τις προβλέψεις, πάνω στα οποία έχει οικοδομήσει η κυβέρνηση το αφήγημα των παροχών της. «Στο παρά ένα» της τελευταίας παρουσίας του σε συνεδρίαση Eurogroup πριν τις εθνικές εκλογές, ο κύριος Τσακαλώτος δείχνει σαν να θέλει να εκνευρίσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους, λίγο πριν τους αποχαιρετίσει από κοντά αύριο Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

Μετά την επίθεση στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, για τον οποίο έλεγε την περασμένη εβδομάδα πως «θα τον έκοβε» αν τον είχε φοιτητή και πως «δεν περίμενε να λέει τέτοιες ανοησίες» επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού, ο κύριος Τσακαλώτος κατηγόρησε χθες και τον (απερχόμενο) αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις ότι «παίζει πολιτικά παιχνίδια» επειδή στις 5 Ιουνίου επικαλέστηκε την Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών για να πει ότι ο απειλείται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 για τη χώρα μας.

Μιλώντας στο Kontra Channel και στην ερώτηση «βάζετε το χέρι στη φωτιά;» ότι θα επιτευχθεί το 3,5% φέτος, απάντησε εμφατικά: «Ναι, απολύτως! Θα επιτευχθεί, όπως έγινε και τα προηγούμενα τρία χρόνια». Και σχετικά με τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις για τις παροχές στο Ζάππειο και την κατάργηση του αφορολογήτου, ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε τον κ. Ντομπρόφσκις ότι «είναι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και είχαμε ευρωεκλογές. Είναι στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον κ. Μητσοτάκη και πιστεύει στη λιτότητα».

Αυτό που δύσκολα εξηγείται είναι η επιθετικότητα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών προς τον Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Αν και ο Λετονός αξιωματούχος όντως ανήκει στο ΕΛΚ, είναι το ίδιο πρόσωπο που σε πρόσφατες συνεντεύξεις του είχε αφήσει ανοικτό το «παράθυρο» για κατάργηση του μέτρου της μείωσης του αφορολογήτου, ενώ με τη θεσμική του ιδιότητα ως Αντιπρόεδρος της Κομισιόν έβαλε ουκ ολίγες φορές «πλάτη»- όπως και οι υπόλοιποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- όπως για παράδειγμα στο θέμα της ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις.

Επιπλέον, αν και πιο «στρογγυλεμένα», ακόμα και ο Σοσιαλιστής Π. Μοσκοβισί δεν έκρυψε την ενόχληση του για τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Επίτροπος μόνο για… εχθρικές διαθέσεις προς την κυβέρνηση δεν μπορεί να κατηγορηθεί.