Οι δημοσκοπήσεις τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές προαναγγέλλουν βαριά ήττα της κυβέρνησης στις 26 Μαΐου.

Ειδικότερα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές βλέπουμε ξεκάθαρο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο κυμαίνεται από 7 έως 11 μονάδες, κάτι που αν συμβεί, τότε θα μιλάμε για μια τεράστια διαφορά αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για Ευρωεκλογές, με την όποια χαλαρότητα της ψήφου ανέκαθεν.

Όσον αφορά τώρα στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας έχουν «πιάσει πάτο».

Ξεκινώντας από την Αθήνα, ο Νάσος Ηλιόπουλος, στην καλύτερη περίπτωση εμφανίζεται τέταρτος στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλο πανικό στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι τελείως διαφορετικό να ηττηθείς, από το να εξαφανιστείς από τις εκλογές, όντας κυβέρνηση. Ειδικά όταν μέχρι στιγμής αδιαφιλονίκητο φαβορί φαίνεται να είναι ο υποψήφιος της ΝΔ Κώστας Μπακογιάννης και μάλιστα σχεδόν με «περίπατο».

Σε καθόλου καλύτερη μοίρα βρίσκεται η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα αγγίξει το 12-13%, αφού μέχρι στιγμής οι περισσότερες δημοσκοπήσεις την έχουν πλησίον του 11%, στο ίδιο μήκος κύματος δηλαδή με τον «αντάρτη» Γιώργο Ορφανό. Και στη Θεσσαλονίκη ο υποψήφιος της ΝΔ Νίκος Ταχιάος, οδηγεί την κούρσα.

Στον Πειραιά, ξεκάθαρο προβάδισμα δείχνει να έχει ξανά ο Γιάννης Μώραλης. Δεύτερος είναι ο υποψήφιος με τη ΝΔ Νίκος Βλαχάκος, ενώ ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπελαβίλας, κινείται κι εκείνος πέριξ του 13%.

Στην περιφέρεια Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης φαίνεται ότι θα έχει εύκολο έργο απέναντι στη Ρένα Δούρου, την οποία φαίνεται να κατατροπώνει μέχρι στιγμής σχεδόν με double score (32%-18%), ενώ η υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού φαίνεται ξεκάθαρα πια πως δεν αποτελεί «απειλή» για κανέναν από τους δύο υποψηφίους.

Ρελάνς με προεκλογικά δώρα

Την απάντησή του ψάχνει το Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό να αποφύγει το φιάσκο των εκλογών. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιστρέψει το κλίμα, προχωρά σε μαζική παροχή προεκλογικών δώρων, που θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε και ως ωμή προσπάθεια εξαγοράς ψήφου.

Η ντυμένη 13η σύνταξη στις 20 Μαΐου, το επίδομα ενοικίου 22-23 Μαΐου, το επίδομα παιδιού 23-24 Μαΐου, τα προνοιακά επιδόματα στις 24 Μαΐου ενώ και οι συντάξεις του Ιουνίου θα καταβληθούν άμεσα στις 30 Μαΐου. 

Αδιαμφισβήτητα για κάποιους συνανθρώπους μας αυτά τα επιδόματα θα είναι κρίσιμα και χρήσιμα. Όμως είναι τόσο προφανές και ωμό, που δεν φαίνεται μέχρι στιγμής η ιδέα και μόνο να δίνει ιδιαίτερη δυναμική στην κυβέρνηση.