Η διακεκριμένη πρόεδρος Εφετών Μαρία Λεπενιώτη, κρατά στιβαρά τα ηνία μιας δίκης υψηλών απαιτήσεων, αυτή της Χρυσής Αυγής και έχει περάσει εδώ και 4 χρόνια από 40 κύματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για μαρία λεπενιώτη

Η ίδια η πρόεδρος του δικαστηρίου μάλιστα ήταν αυτή που με σθεναρή στάση ζήτησε από τους προϊσταμένους της την παροχή των εχεγγύων (σε τεχνικό και υπηρεσιακό επίπεδο) ώστε να επιταχυνθεί η δικαστική διαδικασία μιας δίκης μαμούθ.

Αποτέλεσμα εικόνας για μαρία λεπενιώτη

«Σκληρή και δίκαιη»

Όταν κληρώθηκε για διευθύνει τη δίκη, το μακρινό 2015, ένας ανώτατος δικαστής έλεγε πως «αν η κληρωτίδα είχε ανθρώπινο εγκέφαλο και κριτήριο, πάλι την Λεπενιώτη θα επέλεγε για αυτή τη δίκη» συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες της δίκης, την ιδιοσυγκρασία των κατηγορουμένων και τον δυναμικό χαρακτήρα και την νομική κατάρτιση της προέδρου. Οι χαρακτηρισμοί «δυναμική, αποφασιστική» έως και « σκληρή» που τη συνοδεύουν, εμπεριέχει πάντα ένα αλλά το οποίο περικλείει και το βασικό προσόν ενός ικανού δικαστή: «Δίκαιη».

Αποτέλεσμα εικόνας για μαρία λεπενιώτη

Αυτός ο χαρακτηρισμός συνεχίζει να τη συνοδεύει και μετά από 4 χρόνια από την έναρξη της δίκης μαμούθ και αυτό δείχνει πως η ίδια συνεχίζει να επιτελεί το καθήκον της με τον τρόπο που γνωρίζει.

Αποτέλεσμα εικόνας για μαρία λεπενιώτη

Πολύγλωσση

Η πολύγλωσση δικαστίνα (μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά) και κάτοχος μεταπτυχιακού με άριστα στο Αστικό – Εργατικό Δίκαιο, είναι σύζυγος του διακεκριμένου ιατροδικαστή και προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκου Καρακούκη με τον οποίο έχουν αποκτήσει δυο παιδιά. Υπήρξε και εκλεγμένο Α’ αναπληρωματικό μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών. Υπήρξε πέραν των άλλων ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο Αθηνών επί 4 χρόνια και διεκπεραίωσε σημαντικές υποθέσεις όπως το αποκαλούμενο συνδικάτο του εγκλήματος, κυκλώματα εκβιαστών κλπ. Δίκασε εξαιρετικά σοβαρές υποθέσεις (ναρκωτικά και άλλα κακουργήματα) και προήδρευσε της δίκης για τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα Tor-M1, με βασικό κατηγορούμενο τον κύπριο πρώην υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη.

Η «Σιδηρά Κυρία» λοιπόν στα τέλη του Μαΐου, προήχθη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο σε Αρεοπαγίτη. Άλλωστε δεν χρειαζόταν η παρουσία της στη δίκη – μαμούθ της Χρυσής Αυγής για να πιστοποιηθεί η υψηλή νομική κατάρτισή της αλλά και η έμφυτη ικανότητά της να διευθύνει δύσκολες υποθέσεις, αφού είχε δώσει σχετικά δείγματα και στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δείγματα που έχει δώσει αλλά και με πληροφορίες από το χώρο, η Μαρία Λεπενιώτη θα απασχολήσει ξανά στο μέλλον, με πολλούς να τη βλέπουν ως φαβορία ακόμα και για πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, του Αρείου Πάγου.

Η ευχή μας, είναι να παραμείνει πιστή στις αρχές της και να μπορέσει η νέα γενιά δικαστών, να εμπνευστεί από το παράδειγμά της.