Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Πριν ακόμα ολοκληρώσει κάποιος τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήδη βρίσκεται στην αναζήτηση κατεύθυνσης για την τριτοβάθμια με κύρια κριτήρια την ικανοποίηση της οικογένειας του (όλοι ξέρουμε πόσο αρέσει στους γονείς μας να “καυχιούνται” ότι τα παιδιά τους πέρασαν στην Ιατρική, στο Πολυτεχνείο, στο ΟΠΑ  ή σε κάποιο πολύ γνωστό Πανεπιστήμιο του εξωτερικού) και την επιρροή των στενών φίλων του.

Σε αυτό το σημείο η  ερώτηση είναι η εξής: πως γίνεται να εξελιχθεί μία κοινωνία όταν καταπιέζεται από τις ρίζες της και δεν την αφήνουν να εκφραστεί δημοκρατικά, όπως άλλωστε λέμε ότι είμαστε;!

Το αποτέλεσμα είναι να βγαίνουν πτυχιούχοι που χρειάζονται επιπλέον εκπαίδευση για να μάθουν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θεωρία στην πράξη.

Στο εξωτερικό ισχύει το αντίθετο, υπάρχουν πολύ λιγότεροι με πτυχίο Πανεπιστημίου σε αναλογία του πληθυσμού τους αλλά με πολύ καλή γνώση της αγοράς γιατί αναγκάζονται να εργαστούν από μικρή ηλικία χωρίς να έχουν την υποστήριξη από τους γονείς τους (μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα παρατείνουμε τα φοιτητικά μας χρόνια όσο οι γονείς μας το επιτρέπουν, δηλαδή για μία δεκαετία τουλάχιστον που θα έχει σταματήσει η χρηματοδότηση.)

Το αποτέλεσμα είναι να εξελίσσονται μέσα σε μία επιχείρηση ταχύτατα, να κατανοούν πιο εύκολα τις νέες τεχνολογίες και να δημιουργούν επιχειρήσεις με αντικείμενο πέραν του κλάδου της εστίασης.

Αλλά πάντα μας αρέσει να αποβάλλουμε τις ευθύνες από πάνω μας και να λέμε ότι φταίει η εκάστοτε κυβέρνηση ή οικονομική κρίση.

Εννοείται ότι τα Πανεπιστήμια βοηθάνε να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας αλλά με διαφορετική δομή και με μεγαλύτερη εξωστρέφεια.

Δείτε πολλά παραδείγματα στο εξωτερικό, όπου πολλές startups έχουν ξεκινήσει μέσα από τα Πανεπιστήμια και έχουν γίνει ηγέτες της παγκόσμιας αγοράς βλ. Facebook κ.α.

Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2019 να εμπιστευόμαστε μόνο τις τράπεζες για τις συναλλαγές μας, να μην χρησιμοποιούμε τις νέες εφαρμογές για να βελτιώσουμε τις ζωές μας και να φοβόμαστε ακόμα να αγγίξουμε ό,τι νέο πάει να βγει.

Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι συνυφασμένο με την ελεύθερη σκέψη, τη δυνατότητα να εκτεθείς σε παγκόσμιο επίπεδο, να ενημερώνεσαι για τις παγκόσμιες καινοτομίες και να συμμετέχεις στις εξελίξεις.