Με έκπληξη ακούσαμε χθες όσα επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, λόγω της μη αξιοποίησης αλλά και της κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων (άνω των 2 δισ. ευρώ) από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό η χώρα μας παρουσιάζει σοβαρή πλέον υστέρηση στην απορρόφηση των πόρων του τρέχοντος EΣΠA (2014-20) και αυτό γιατί τα λεφτά που «υπάρχουν» δεν πέφτουν στην αγορά.

Το «ζεστό χρήμα» που θα διοχέτευε στην αγορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά ζεστό ήταν αφού τελικά η κομισιόν παρουσίασε στοιχεία χαμηλών επιδόσεων αναφορικά με την εκταμίευση κοινοτικών πόρων.

Ο κίνδυνος όμως είναι ακόμη μεγαλύτερος καθώς έργα που δεν θα ολοκληρωθούν σε αυτό το πρόγραμμα θα μεταφερθούν στο επόμενο, στερώντας την δυνατότητα να ενταχθούν νέα. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και παρά της αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις που έγιναν τους προηγούμενους μήνες προς την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο χρόνος μέτρησε αντίστροφα για την ελληνική οικονομία.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ είχε στα χέρια της ένα μεγάλο «πακέτο» έργων, έτοιμο προς υλοποίηση, με επικαιροποιημένα στοιχεία και με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φαίνεται να απέτυχε στον κυβερνητικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα να μην ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και να κινδυνεύουν να χαθούν τα δισεκατομμύρια των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Σημαντικό, ωστόσο, είναι και το γεγονός ότι ο Χαν αναφέρει ότι ο κίνδυνος για την απώλεια των χρηματοδοτήσεων σε όλους αυτούς τους τομείς έχει επισημανθεί ξανά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019.

Αυτό που τελικά προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης είναι ότι η αν δεν αναληφθεί δράση τότε μόνο μετά το 2020, θα μπορέσει η χώρα να επιταχύνει ωριμάζοντας μεγάλες υποδομές. Η Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει να δράσει άμεσα, μέσα από τον κατάλληλο κυβερνητικό σχεδιασμό έτσι ώστε η χώρα να μπεί και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

Τα θετικά πρόσημα για την ελληνική οικονομία θα αποδοθούν μόνο μέσα από τη δυναμική αυτή που η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε πως μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα τελικά διαθέτει…

Θα κάνει το ίδιο και για την καλύτερη απόδοση στην εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων;

Ειδομεν….

Γράφει η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Μέλος της Ομάδας για τα κόκκινα Επιχειρηματικά Δάνεια στη Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ.