Τελευταία ενημέρωση:

Οι περισσότεροι σίγουρα θυμόμαστε τον Χάρη Ρώμα στον ρόλο του Περίανδρου Πώποτα, τον γραφικό αιώνιο δήμαρχο ενός ορεινού χωριού στην Αρκαδία, του Κολοκοτρωνιτσίου, με σύνθημα «εμπρός-πίσω».

Κάθε φορά που βλέπω την σειρά, μου έρχεται στο μυαλό η πόλη μου, το Ίλιον Αττικής. Ίσως είναι ο μοναδικός Δήμος της χώρας που από το 1982 εκλεγεί συνεχώς την ίδια παράταξη. 

Ωστόσο αυτή η προσκόλληση των δημοτών, στην δημοτική αρχή είναι απλά μια εμμονή, ένα συνήθειο. 

Γιατί το λέω αυτό; 

Το Ίλιον, παρόλο που είναι ο δεύτερος πιο πυκνοκατοικημένος δημος των δυτικών προαστίων με 135.000 κατοίκους, περιορίζεται στα δικά του στενά όρια. 

Η συγκοινωνιακή απομόνωση, η έλλειψη μετρο και το κακό εως επικίνδυνο οδηγικό δίκτυο μειώνουν την δυναμική του, έχοντας τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων και εταιρειών, τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα είναι το Πάρκο Τριτση και η ιστορία του.

Ναι η ιστορία του, δεδομένου πως αποτέλεσε τον αρχαίο δήμο Χολαργού στην αρχαιότητα, που το αποδεικνύουν τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί από άκρη σε άκρη, με κυριότερο τον αυλητή που είναι και το έμβλημα του δήμου. 

Επί τουρκοκρατίας, είχε στα στενά του όρια την θέση «Δραγουμάνο», (εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Πύργος Βασιλισσης), όπου έγινε και η γνωστή μάχη, στην οποία 70 Έλληνες πολέμησαν εναντίον 500 Τούρκων, μάλιστα στην μάχη αυτή παραλίγο να χάσει την ζωή του ο Ομέρ Βρυώνης και έγινε η αιτία να εγκαταλείψει την Αθήνα. Είναι επίσης αδελφοποιημένος Δήμος με το Κοριλιάνο ντ’ Οτράντο της Νοτίου Ιταλίας. 

Όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουν γίνει έργα ουσίας, παρά μόνο βιτρίνας που συντηρούν το επικοινωνιακό προφίλ του δημάρχου κ. Νίκου Ζενέτου. 

Χωρίς υποδομές, δρόμους και συγκοινωνία διαφημίζει το μελλοντικό πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο στο παλιό εργοστάσιο της Βιοφιαλ. Καλώς γίνεται αυτό το έργο, αλλά χωρίς τις συγκοινωνιακές υποδομές πως θα έλξει επισκέπτες από άλλες περιοχές; Και επισκέπτες σημαίνει τόνωση της εγχώριας αγοράς. Γιατί να μην έχει προβλεφθεί χώρος στα περισσότερα από 4.000 τμ για μουσείο με τα αρχαία ευρήματα της περιοχής; Με εκθέματα και αναπαραστάσεις από την μάχη του Δραγουμάνου; 

Κοινές πολιτιστικές δράσεις με την αδελφοποιημένη πόλη της Νοτίου Ιταλίας που θα ενισχύσουν τις σχέσεις των δυο πόλεων αλλά και την προβολή των δυο πόλεων, συμβαλλοντας στην ενίσχυση του τουρισμού των δυο Χωρών.

Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τριτσης», το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στον δήμο Ιλίου, παρόλα αυτά και με λάθος χειρισμούς υποβιβάζεται η παρουσία του στο πάρκο, αντί ο Δήμος Ιλιου να πρωταγωνιστεί.

Τα έργα βιτρίνας δεν βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, έργα βιτρίνας χωρίς υποδομές, δρόμους και συγκοινωνία είναι απλά επικοινωνιακά τρικ μέσα στην μίζερη υποβαθμισμένη περιοχή. 

Στο Ιλιον οι εκλογές έχουν χαρακτήρα ρουτίνας, ίσως γιατί οι δημότες δεν πιστεύουν στα πλεονεκτήματα της πόλης, γιατί δεν γνωρίζουν την σημασία και την ιστορία της, ίσως γιατί δεν πιστεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής…

Ίσως γιατί έχουν πειστεί πως το Ιλιον είναι μια περιοχή δεύτερης κατηγορίας, και αυτά τα λίγα που έχουν γίνει είναι πολυτέλεια για αυτό…

Όμως όχι, η πόλη μας έχει όλα τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει, όχι μόνο στην Δυτική Αθήνα, αλλά σε ολόκληρη την Αττική. 

Ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «δημοτική ισοπολιτεία» του υπ. Δημάρχου Αντώνη Κακούρη, δεσμεύομαι πως αν εκλεγώ θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να σταματήσει αυτό το «εμπρός-πίσω», να πάψει η απομόνωση του, η μιζέρια και η πεποίθηση των δημοτών, ότι δεν αξίζουμε κάτι καλύτερο. 

Γιατί αξίζουμε περισσότερα, για ένα Ιλιον πόλη ζωής.