1974 – 2019. 45 χρόνια Μεταπολίτευσης.

Με εξαίρεση τα χρόνια του Μνημονίου, από τις καλύτερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, από άποψη καλοπέρασης, χρημάτων, Cayenne κλπ.

45 χρόνια τώρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένα νεογέννητο βρέφος, πρώτα θε έλεγε τη λέξη «ΠΑΣΟΚ» και ύστερα τη λέξη «Μαμά». Υπερβολικό; Ναι. Όπως και τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

Ναι. Έχουμε ζήσει υπερβολικά πολύ ΠΑΣΟΚ. Πολύ ΠΑΣΟΚ όμως. Τόσο ΠΑΣΟΚ που είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και οι δεξιοί είναι ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και οι φιλελεύθεροι είναι ΠΑΣΟΚ. Και οι τεχνοκράτες – μεταρρυθμιστές. Κι αυτοί ΠΑΣΟΚ είναι.

Υπάρχει εξήγηση; Σαφέστατα. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε στην καρδιά και το μυαλό των Ελλήνων το 1981. Εκεί ήταν στην ουσία η πνευματική καθιέρωση του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έγινε κάτι παραπάνω από μια ιδεολογία ή μία παράταξη. Έγινε τρόπος ζωής. Κακά τα ψέμματα, ήταν μεν ένα απόλυτα σοσιαλιστικό κόμμα στον τρόπο οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας, ήταν όμως και δεξιό εκεί που χρειαζόταν.

Έδωσε λεφτά, θέσεις, επιδόματα, συντάξεις, διπλασίασε μισθούς. Μιλούσε στην καρδιά των ανθρώπων, κερδίζοντας έτσι τη συνείδησή τους. Και έτσι δεν είχε να δώσει και μεγάλη μάχη σε εκλογές. Το μόνο που κρινόταν κάθε φορά, ήταν το αν η Νέα Δημοκρατία είχε γίνει τόσο ΠΑΣΟΚ όσο χρειαζόταν για να κερδίσει.

Το 2012, είδαμε κάτι πρωτόγνωρο. Πρωτόγνωρο και ιδιαίτερο. Το ΠΑΣΟΚ σε ιστορικά χαμηλά και την εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο νέος προορισμός των ΠΑΣΟΚων, που είχαν ως τρόπο ζωής τους το ΠΑΣΟΚ. Όσοι ήταν μόνο ιδεολόγοι ΠΑΣΟΚοι, παρέμειναν στον Βενιζέλο. Όμως το ΠΑΣΟΚ είχε καταφέρει αυτό που δεν γίνεται να καταφέρει κανείς σε καμία χώρα. Να είναι και κυβέρνηση, να είναι και αντιπολίτευση.

Συνταρακτικό!

Όμως δεν τελειώνουμε εδώ. Το 2015, το νέο σπίτι του ΠΑΣΟΚ, ονόματι ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε τις εκλογές. Κι έτσι ξανάγινε κυβέρνηση, προσπαθώντας να φέρει τις παλιές συνήθειες μπροστα. Απέτυχε; Από ό,τι εικάζουμε όσοι παρακολουθούμε ναι, όμως σίγουρα το 32% των εκλογών του 2019, δεν συμφωνεί μαζί μας.

Για να έλθουμε στις εκλογές του 2019 μετά την πάσα που μου έδωσα. Όπου σήμερα, το ΠΑΣΟΚ, έχει καταφέρει κάτι ακόμα πιο συνταρακτικό κι από το πρηγούμενο. Κάτι μοναδικό. Κάτι τόσο πολύ μπροστά, που κανείς δεν μπορεί να το φτάσει. Έτη φωτός!

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ, είναι δόγμα! Με τρεις υποστάσεις.

Η μία του υπόσταση, υποβόσκει μέσα στη Νέα Δημοκρατία και είναι στην διακυβέρνηση της χώρας, σε κομβικά σημεία.

Η δεύτερη υπόσταση, βρίσκεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εξαναγκάζοντας το κόμμα αυτό, μέχρι και όνομα να αλλάξει για να έλθει στα γούστα του ΠΑΣΟΚ.

Η τρίτη υπόσταση, σε περίπτωση που αποτύχουν οι άλλες δύο, είναι το ΚΙΝΑΛ.

Η επιβίωση λοιπόν του ΠΑΣΟΚ, έχει Plan A, B αλλά και C!

Είναι παντού. Ταυτόχρονα. Ανέμελο κι ελεύθερο στο χωροχρόνο.

Όπου κοιτάξεις, θα το βρεις μπροστά σου…