Συγκλονισμένος από τον θάνατο ενός ακόμα νέου ανθρώπου στην άσφαλτο γράφω αυτό το άρθρο, ενός άδικου θανάτου που θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Την περασμένη Τετάρτη το βράδυ λίγο πριν τα μεσάνυχτα ένας ακόμα νέος άνθρωπος άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, μια νεαρή γυναίκα οδηγώντας ένα λευκό Nissan Micra στην Λεωφόρο Μεσογείων, παρέκκλινε της πορείας της και έχοντας μεγάλη ταχύτητα, χτύπησε στα προστατευτικά κολωνακια στο ύψος του Ερρίκος Ντυνάν με αποτέλεσμα το όχημα να ανατραπεί.

Το Nissan της άτυχης κοπέλας μετά το ατύχημα. Η καμπίνα των επιβατών έμεινε σχεδόν άθικτη

Η άτυχη κοπέλα διεκομίσθη αμέσως στο νοσοκομείο, όπου απλά οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο της. 

Την στιγμή του τροχαίου ατυχήματος ΔΕΝ ΦΟΡΑΓΕ ΖΩΝΗ και ΜΙΛΟΥΣΕ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, δυο από τους παράγοντες της πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων συνδυαστικά. Η κοπέλα πετάχτηκε έξω από το όχημα, σπάζοντας με το κεφάλι της το παρμπρίζ.

Όχι δεν μένω απλά στην είδηση, την παγερή είδηση του θανάτου ενός νέου ανθρώπου. Θα εστιάσω στην νοοτροπία που κυριαρχεί στην ελληνική αντίληψη. 

«Έλα καλε, σε εμένα θα τύχει»; «Τι να την κάνω την ζώνη, με περιορίζει» και ακόμα περισσότερες αστείες δικαιολογίες που θέτουν την ζωή των οδηγών και των επιβατών σε μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που οι πολίτες της δεν αντιλαμβάνονται την σημασία της ζώνης και του κράνους, η έλλειψη της οδηγικής παιδείας βάφει κόκκινη την άσφαλτο. 

Τα τροχαία ατυχήματα είναι κοινωνικό πρόβλημα και παρόλη την έκταση του, δεν υπάρχει πληροφόρηση και ενημέρωση. Οποίος τολμήσει να μιλήσει και να ταρακουνήσει το κοινό γίνεται αμέσως ο γραφικός που ενοχλεί με τις αλήθειες που λέει. 

Δυστυχώς η πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στο πραγματικό του μέγεθος. Δεν είναι λύση η εισπρακτική τιμωρία των παραβατών, αλλά η πρόληψη μέσω της σωστής ενημέρωσης. 

Η ασφάλεια κατά την οδήγηση, εκτός της απαραίτητης προσοχής είναι κάτι πολύ απλό. 

Χρειάζεται απλά υπευθυνότητα.

  • ΠΟΤΕ οδήγηση με ποτό 
  • ΠΑΝΤΑ ζώνη ασφαλείας για όλους τους επιβάτες 
  • ΠΑΝΤΑ κράνος 
  • ΠΟΤΕ οδήγηση με κινητό τηλέφωνο 

Αν δεν τηρούνται τα παραπάνω η οδήγηση γίνεται ρωσική ρουλέτα, μια αυτοκτονία…

Όταν συμβεί το μοιραίο τότε τα ρίχνουμε απλά στην κακιά στιγμή, ο πόνος και τα ερωτήματα κατακλύζουν όσους μένουν πίσω, φίλους και συγγενείς.

Ας σκεφτούμε μόνο αυτό, πόσες ζωές θα είχαν σωθεί με ένα κλικ, το κλικ που δένει την ζώνη.

Για μένα η ζώνη αυτή δεν είναι ασφαλείας αλλά ΖΩΝΗ ΖΩΗΣ γιατί μας ΔΕΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ.

Κλείνω με μια ευχή, να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα, οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί από αυτά. 

Δείτε το βίντεο από δοκιμές πρόσκρουσης με σύγκριση επιβατών που φοράνε ζώνη και χωρίς.